Tutkimusryhmä

alokuva tutkija Annukka Lahdesta istumassa suuren ikkunaruudun äärellä.

Annukka Lahti toimii Suomen Akatemian rahoittamana tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa. Lahden tutkimustyön keskiössä ovat sukupuolen, seksuaalisuuden, vallan, affektien ja intiimiyden moninaiset kytkökset läheissuhteissa, erityisesti posthumanistisen, queertutkimuksen ja affektitutkimuksen näkökulmista tarkasteltuina. Lahti on tutkinut mm. affektiivisia eriarvoisuuksia ja intiimiyksiä, queerejä ja heteroseksuaalisia suhdekonteksteja ja sateenkaarieroja. Väitöskirjassaan hän kehitti queer-psykososiaalisen lähestymistavan biseksuaalisuuteen parisuhteissa. Sen jälkeen hän johti hanketta, jossa tutkittiin seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää suomalaisessa kilpaurheilussa. Tällä hetkellä Lahti tutkii LGBTIQ+ ihmisten erokokemuksia Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Lahden tutkimusta on julkaistu arvostetuissa tieteellisissä lehdissä, esimerkiksi Sociology, NORA, Subjectivity ja Feminism & Psychology -lehdissä. Lahden yhdessä Marjo Kolehmaisen ja Kinneret Lahadin kanssa toimittama kirja Affective intimacies ilmestyi Manchester University Pressin kustantamana 2022. Heidän yhdessä toimittamansa erikoisnumero Affective intimacies julkaistiin NORA – The Nordic Journal of Gender and Feminist Research -lehdessä 2021. Lahden yhdessä toimittama kirja Läheissuhteet sateenkaaren alla ilmestyi Gaudeamukselta 2020. Tällä hetkellä Lahti toimittaa erikoisnumeroa ’Queering intimacies, families and companionships’ lambda nordicaan.

Lahdella on vankka kokemus opettamisesta yliopistonopettajana sekä psykologiassa että yhteiskuntatieteissä, joissa hän on opettanut sukupuolentutkimusta, queer-tutkimusta, väkivaltatutkimusta ja laadullisia menetelmiä.

Maiju Parviainen toimii Koneen säätiön rahoittamana tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa. Hän tutkii Kun sateenkaaren päässä on ero -hankkeessa LGBTIQ+ ihmisten ammatillista eroauttamista. Tutkimuksessa halutaan selvittää, millä tavalla sateenkaarierot näyttäytyvät ihmissuhdetyön ammattilaisten työssä. Liittyykö LGBTIAQ+-eroihin erityiskysymyksiä tai onko eronneilla erityistarpeita? Tarvitaanko erityisiä ammatillisia taitoja työskenneltäessä LGBTIQ+ ihmisten kanssa?

Väitöskirjassaan Seksologiset tulkinnat halun ja seksin merkityksestä heteroparisuhteessa Parviainen tutki suomalaisten seksologisen parisuhdetyön ammattilaisten käsityksiä ja tulkintoja heteroparisuhteen seksuaalisuudesta, seksistä ja halusta sekä näihin liittyvistä ongelmista.

Anna Heinonen toimii Koneen säätiön rahoittamana tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa. Heinonen tutkii Kun sateenkaaren päässä on ero -hankkeessa LGBTIQ+ ihmisten erokokemuksia yhteisöllisestä näkökulmasta. Näkökulman avulla selvitetään, miten sateenkaariero rakentuu eroryhmäläisten puheessa erilaisten kokemusten, muuttuvien tilanteiden, yhteiskunnallisten asemoitumisten sekä ryhmän yhteisen toiminnan tuotoksena.

Heinosen väitöskirja Queering intimacies at home: Friendship and roommate relations in Finnish small-scale communes (väitös kesällä 2024) tarkastelee intiimiyttä suomalaisissa kommuuneissa ja kimppakämpissä eletyissä ystävyys- ja kämppissuhteissa. Väitöskirjassa Heinonen tarkastelee intiimiyden moniulotteista muodostumista intiimien kontaktien, suhteelle annettujen merkitysten sekä ajallisen ja tilallisen kontekstin kautta. Väitöskirja-artikkelit on julkaistu Gender, Place and Culture, Time & Society ja Families, Relationships and Societies -lehdissä.